Článek

Solární panely na střeše

Typy solárních panelů

Publikováno: 27.03.2023

Napsal Petr Chalupa

Petr Chalupa

Tři různé typy solárních panelů

Tři nejběžnější typy solárních panelů na trhu jsou monokrystalické, polykrystalické a tenkovrstvé. Různé typy solárních panelů jsou vyvinuty pro různé podmínky. V tomto článku si projdeme rozdíly mezi různými solárními panely na trhu.

Monokrystalické solární panely

Monokrystalické solární panely jsou na trhu nejdéle. Tyto solární panely si obvykle spojujeme s nejběžnějšími solárními panely používanými pro domácnosti. Tyto solární panely jsou vhodné pro chladnější klima, protože solární články jsou schopny vyrábět sluneční energii z malého množství slunečního světla.

Cena: Monokrystalické solární články jsou o něco dražší než polykrystalické a tenkovrstvé solární články, protože je výrobní proces složitější.

Technické informace: Monokrystalické solární články se skládají z krystalu. Na solární články mají negativní vliv vysoké teploty.

Vzhled: Monokrystalické solární články mají třpytivý modrý odstín.

Účinnost: Přibližně 15 - 19%.

Životnost: Po 25 letech lze očekávat přibližně 80% účinnost.

Polykrystalické solární panely

Polykrystalické solární panely jsou nejběžnější solární články v solárních panelech na trhu, ale jsou považovány za o něco méně účinné než monokrystalické solární články. Solární články jsou často k vidění ve velkých elektrárnách a na farmách, které mají dostatek prostoru.

Cena: V porovnání s monokrystalickými solárními panely jsou polykrystalické solární panely o něco levnější, protože je výrobní proces jednodušší.

Technické informace: Polykrystalické solární články se skládají z několika krystalů v každém článku a nejsou tak citlivé na teplo jako monokrystalické solární články.

Vzhled: Monokrystalické solární panely mají třpytivě modrý odstín.

Účinnost: Přibližně 15 - 19 %.

Životnost: Po 25 letech můžete očekávat přibližně 80% účinnost.

Tenkovrstvé solární panely

Tenkovrstvé solární články se od krystalických solárních článků liší vzhledem i výrobním procesem. Především lze materiál vyrobit tak, aby měl pružnou strukturu, což otevírá možnost použití tenkovrstvých solárních článků na zaoblených plochách. Tenkovrstvé solární články lze například lepit přímo na střešní tašky.

Cena: Tenkovrstvé solární panely jsou o něco levnější než krystalické solární panely, ale mají také kratší životnost.

Technické informace: Tenkovrstvé solární články se skládají z tenké vrstvy křemíku, která je nanesena na kov, sklo nebo plast. Na rozdíl od krystalických solárních panelů nejsou tenkovrstvé solární panely tolik ovlivňovány vysokými teplotami.

Vzhled: Solární články vypadají jako černá tenká vrstva.

Účinnost: Přibližně 10 - 15%.

Životnost: Obecně kratší životnost než u krystalických solárních panelů.